Forbrukslån til oppussing

Du har kanskje lenge drømt om å få pusset opp hjemme, men ikke fått lagt til side nok penger. Da kan et forbrukslån være løsningen.

Hva skal du bruke pengene til?

Om du eier egen bolig, så vil du nok før eller senere komme i en situasjon der deler av boligen trenger fornyelse. Dette kan være mange ulike steder og større eller mindre reparasjoner eller utskiftninger. Skal du male om, bytte tapet eller legge nytt gulv i stuen, så er dette kanskje ikke den største oppussingen, men det er uansett med til å holde boligen din vedlike.

Enten fordi du ønsker å refinansiere boliglånet eller med tanke på et fremtidig salg. En slik oppussing av boligen kan være en nødvendig reparasjon av våtrom. En skade i slike rom kan føre til fuktskader, noe som igjen kan bli kostbart å utbedre eller gi problemer ved et eventuelt salg. Derfor kan det også svare seg å bytte ut varmtvannsberederen før den blir for gammel og kanskje begynner å lekke. Andre større utbedringer kan være taket som trenger å bli byttet ut eller deler av bordbekledningen som har blitt skadet. Igjen er det en nødvendig oppussing slik at standarden på boligen opprettholdes og verdien på huset ikke blir noe dårligere.

Det kan også være nødvendig med utskifting av gamle vinduer, etterisolering eller andre tiltak som spare energi og gjør boligen mer miljøvennlig. Uansett hva du trenger og hva du ønsker å pusse opp, så er det de færreste som har oppsparte midler til dette. Da kan et lån til oppussing være et godt valg for å finansiere oppussingen. Om du skal øke selve boliglånet, kan dette være dyrt og tidkrevende. Prosessen er krevende da det må godkjennes av banken, mange nye dokumenter må signeres og alt må tinglyses på nytt. Søker du et forbrukslån kan du søke på nettet. Stort sett alle aktørene som tilbyr forbrukslån lar deg søke elektronisk på nett og du vil motta et låne tilbud i løpet av kort tid. Godkjenner du tilbudet, kan du ha pengene på konto innen en dag eller to.

Med et forbrukslån kan du komme raskt i gang med dine oppussingsplaner. Du bør likevel først sette deg litt inn i hvilke tilbud som finnes på markedet. Du kan bruke pengene til akkurat det du måtte ønske. Det er ingen som spør om hva du skal bruke pengene til. De fleste långivere tilbyr lån fra kr 5000 og helt opp til kr 500 000. Dere må som regel være to søkere om dere skal ha godkjent et lån på mer enn kr 250 000. Når du/dere søker om et forbrukslån, vil det bli foretatt en kredittvurdering. Det er denne som avgjør hvor mye dere kan låne samt hvor høy en rente dere må betale. Jo bedre kredittscore, desto lavere rente. Så husk å få med i søknaden om du nylig har fått en lønnsforhøyelse eller ny jobb. Dette er informasjon som ikke er mulig å se i de offentlige registre.

Hva koster det?

Selvsagt er et forbrukslån en dyrere løsning enn boliglånet. Men forskjellen trenger ikke å være så veldig stor. Det koster gjerne mye penger med tinglysning, gebyrer etc. i banken og dette gjør at selv med en høyere rente på et forbrukslån, så blir det ikke noen enorm forskjell.  Den laveste nominelle renten på forbrukslån ligger på ca. 8,2%. Men denne rentesatsen bør du ikke henge deg opp i, da det er den effektive renten du må betale. Så uansett hva du ser av reklamer for lave renter, så forvent en høyere rente. De fleste betaler i gjennomsnitt 15% for et forbrukslån. Er dere to som søker sammen, så er det større sjanse for å få en lavere rente. Det samme gjelder om dere har en solid inntekt og lite gjeld utover boliglånet.

Når vi er inne på temaet om å sammenligne tilbudene du får tilsendt, så er det et par andre ting du bør være oppmerksom på. En ting er at du på alle lån må betale et termingebyr, noe annet er at det faktisk er penger å spare ved å se litt på dette gebyret. Det er penger det også og er det kun dette gebyret som utgjør forskjellen, så er valget enkelt. Et etableringsgebyr vil bli lagt til lånesummen og er på ca. kr 1000, noe som er en del lavere enn tilsvarende gebyr på endringen av boliglånet.

Søknadsprosessen

Når du skal finne et lån som er rimelig, så bør dere lete litt på nettet. Se på de ulike sammenligningstjenestene. Her kan du få en del informasjon om rentenivå, gebyrer etc. Men, husk at spesielt rentenivået er individuelt og fastsettes etter en kredittvurdering av økonomien din. Du kan enten søke om lån selv hos de ulike aktørene eller søke hos selskaper som er låneformidlere. Her sender du en søknad og så vil låneformidleren sende denne videre til de bankene de jobber sammen med. På den måten blir søknaden din vurdert av flere banker på samme tid og du vil ofte oppnå bedre tilbud.

Når du sender inn søknaden din, så vurder hvor mye du kan betale per måned på lånet. I langt de fleste tilfeller kan du nedbetale et lån på 15 år. Jo lengre nedbetalingstid, desto lavere avdrag, men du betaler da mer i rente over hele perioden. Så kan være en del tusen å spare på å velge en kortere nedbetalingstid om det er rom for dette i budsjettet dit. Når søknaden er sendt av gårde, vil du i løpet av kort tid motta tilbud om lån. Se gjennom disse og finn frem til det tilbudet som du mener passet best for deg. Signer dokumentene med BankID og da er pengene på vei til kontoen.